Top Construction Tým

22.01.2010 16:56

 

picture

 Tým ze Smíchovské střední průmyslové školy napsal o svém působení v soutěži "Formule 1 ve školách" do školních novin. Jelikož je článek opravdu povedený, rozhodli jsme se ho publikovat i zde. Vy si tak můžete přečíst, jak se na soutěž připravují vaši konkurenti.

 

Medek, manažer týmu TCT – TopConstructionTeam

Když jsem o této soutěži slyšel, velice se mi to zalíbilo. Nebylo tedy nic jednoduššího než dát dohromady alespoň 3 členný tým a přihlásit se do soutěže s tím, že to bude i náš ročníkový projekt k maturitě. Jako náš konzultant se uvolil Ing. Karel Fuksa, který nás vede stále vpřed. Náš tým se skládá ze tří studentů čtvrtého ročníku – Hakl David, Medek Jaroslav, Pilecký Vít a ze třech studentů z ročníku třetího, kteří nám s projektem pomáhají a příští rok by po nás měli převzít štafetu do dalšího ročníku soutěže – Černá Lucie, Janovská Ivanka a Hronek Tomáš.

Jako první úkol nás tedy čekal 3D návrh tvaru modelu tak, aby splňoval veškerá pravidla daná pořadatelem soutěže a aby zároveň „lahodil oku“. Po výběru toho správného, nás čekal virtuální test aerodynamiky v programu SolidWorks, který nám věnovala ČVUT fakulta strojní. To pro nás zařídila Ing. Hana Nebřeská. Po vyhodnocení výsledků z větrného tunelu nás čekaly úpravy tvaru. Ty jsme konzultovali s panem Ing. Michalem Schmirlerem také z ČVUT, který je velmi ochotný a s celým projektem nám velmi pomáhá nejen po materiální stránce, ale i svými zkušenostmi a výrobními prostory. Model jsme tedy upravili (resp. zcela předělali), aby byl více aerodynamický. Poté následovalo vytváření NC kódu. Zde byl trochu problém. Na ČVUT mají jinačí frézku, a tak jsme museli trochu improvizovat. Pomohl nám ovšem pan Ing. Tomíček, díky kterému se nám povedlo náš NC kód úspěšně a funkčně převézt na kód podporovaný jejich frézkou. Vše se nakonec podařilo a v tuto chvíli máme vyrobeno 5 modelů z balzového dřeva. Nyní nás čeká usilovné broušení a lakování modelů, abychom se mohli zúčastnit předběžných testů na reálné dráze.

Z pravidel soutěže ale vyplývá i povinnost zajistit si financování ve formě sponzorů. Velice nás tedy těší, že můžeme ke svým sponzorům přidat ČVUT fakultu strojní, která nás podporuje také z Evropských fondů a z Operačních fondů Praha. I Smíchovská střední průmyslová škola pod vedením Ing. Radka Sáblíka nám nabídla pomoc, tu jsme však doposud nevyužili. Jako dalšího sponzora bych rád uvedl firmu Tipsport, která se zavázala nám poskytnout týmové oblečení a možnost nechat tisknout veškerý propagační materiál.
A tímto bych chtěl také velmi poděkovat všem kantorům a studentům, kteří nám, byť jen málo, s projektem pomáhali, nebo pomáhají. Jaroslav

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.